Τι είναι το "Πάμε Σχολείο"


ΠΑΜΕ  ΣΧΟΛΕΙΟ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων“Εγώ ξέρω και διαβάζω. 
Όμως μου αρέσει να μου τα ιστοράνε.
Έτσι τα καταλαβαίνω καλύτερα.”
Από το βιβλίο “Λι” του Νίκου ΚαββαδίαΗ δράση “Πάμε σχολείο” είναι εκπαιδευτικά προγράμματα με μύθους και παραμύθια απ' όλο τον κόσμο, με διαφορετικές και ποικίλες θεματικές ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ηλικίες των παιδιών και το στάδιο της συναισθηματικής και νοητικής τους ανάπτυξης.

Οι αφηγητές επισκέπτονται τα σχολεία “κουβαλώντας” μνήμες και ιστορίες, μύθους και παραμύθια, παραδόσεις και θρύλους. Δε χρειάζονται καμία τεχνική υποστήριξη, παρά μόνο μια αίθουσα, όπου τα παιδιά θα μπορούν να κάθονται αναπαυτικά.

Στόχος του προγράμματος είναι η πολιτισμική εκπαίδευση των μαθητών, η καλλιέργεια ηθικών αξιών, η ανάπτυξη της φαντασίας και της έκφρασης αλλά και η αισθητική απόλαυση.

Μεγάλη σημασία δίνεται στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της αφήγησης. Η προφορική αφήγηση ιστοριών είναι τέχνη άμεση και ζωντανή και οι ιστορίες μεταφέρονται κυρίως με τη δύναμη του προφορικού λόγου, αλλά και με μη λεκτικά στοιχεία όπως είναι οι χειρονομίες, η μιμική, οι ήχοι, η οπτική επαφή αφηγητή και κοινού. Ανάμεσα στους αφηγητές, στις ιστορίες και στο κοινό αναπτύσσεται βαθιά και ουσιαστική σχέση και επικοινωνία. Γι' αυτό είναι προτιμότερο οι ομάδες των παιδιών να είναι ολιγομελής.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαρκούν  δύο διδακτικές ώρες

Ο σχεδιασμός, η επιμέλεια και η υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων γίνεται από επιστήμονες, αφηγητές και καλλιτέχνες, μέλη και συνεργάτες της ομάδας “Μύθος” του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Είναι άνθρωποι με εμπειρία στο χώρο της αφήγησης, της τέχνης και της εκπαίδευσης.

Τα μέλη και οι συνεργάτες της καλλιτεχνικής ομάδας “Μύθος” μπορούν να σχεδιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με το πρόγραμμα των σχολείων και τις ανάγκες τους, καθώς και βιωματικά εργαστήρια δημιουργίας παραμυθιών.